logo Sev.en

> Aktuality

Komín kladenské teplárny osídlili sokoli

Tisková zpráva

Kladno 9. února 2023 - Sokolí budku na komíně má nově také Teplárna Kladno. V elektrárnách skupiny Sev.en ve Chvaleticích i Počeradech už kriticky ohrožení dravci pravidelně hnízdí. Ve stejný den, kdy ornitolog budku na komín instaloval, už nové bydlení obhlížel sokolí pár.

Sokolí budku do zhruba stometrové výšky na komín umístil Václav Beran, ornitolog společnosti ALKA Wildlife, která se zabývá mimo jiné dlouhodobým monitoringem a podporou hnízdění sokolů na lidských stavbách. Pravidelně kontroluje i hnízdiště v průmyslových areálech, včetně elektráren v Počeradech a Chvaleticích. „Ideální výška, kam budku umístit, neexistuje, ale obecně u sokolů platí, že čím výš, tím lépe. Když jsme s budkami začínali, umisťovali jsme je na nejvyšších komínech, ale postupně se dávají i níže, záleží i na okolním terénu. Zatím nejníže je v Litoměřicích na teplárně, zhruba 50 metrů vysoko. Kladenský komín je osamocený a v okolí dominantní, takže i zde by mohla být níže, nicméně jsme budku umístili na druhý ochoz odshora, přibližně do výšky kolem sta metrů,“ vysvětlil ornitolog. „Dravců v přírodě postupně přibývá a hledají další hnízdiště a právě vysoký komín je pro ně atraktivní. Pokud na něm ale není budka, nedokážou tam zahnízdit. Odpočívají na něm, loví kořist, ale nehnízdí,“ doplnil.

Budky jsou konstruovány tak, aby vydržely desítky let. Vyrábějí se buď z hliníkového nebo pozinkovaného plechu. Na ochozu komína jim nehrozí žádné mechanické poškození, takže nepotřebují další údržbu. Při instalaci ornitologové dávají dovnitř keramzit, který sokolům usnadňuje hnízdění a nahrazuje například kamínky a další drobný materiál, který by si ptáci do hnízda sami nepřinesli. K budce se instaluje rovněž fotopast, která pravidelně odesílá záznamy o tom, co se v okolí děje.

 


 

Kontakt:

Eva Maříková
manažerka komunikace

GSM: +420 777 651 270
e-mail
www.7.cz

 


> SKUPINA SEV.EN ČESKÁ ENERGIE
Energie a teplo



Engineering
Obchod s komoditami
Těžba


Rekultivace
Podpůrné služby



Záchranářské služby