logo Sev.en

> Aktuality

Začíná hnízdění sokolů, hasiči už jim „ustlali“ na komíně Elektrárny Chvaletice

Tisková zpráva

Chvaletice, 3. 3. 2021 – Ojedinělé cvičení absolvovala včera hasičská jednotka Elektrárny Chvaletice na proslulém třísetmetrovém komínu, který je jedním z největších v Česku. Čtyřčlenný lezecký tým musel do výšek 120 a 160 metrů dopravit 50 kilogramů tzv. keramzitu, který slouží jako stelivo do budek pro sokola stěhovavého. Akce se uskutečnila „za pět minut dvanáct“ – hnízdění sokolů má totiž začít každým dnem. Cíl je prostý: nalákat nové obyvatele k uhnízdění a vyvedení mláďat.

Projekt v Elektrárně Chvaletice probíhá ve spolupráci se společností Alka Wildlife, která se zabývá mimo jiné dlouhodobým monitoringem a podporou hnízdění sokolů na lidských stavbách, většinou právě na komínech průmyslových areálů a elektráren. Speciální budky byly ve Chvaleticích nainstalovány již v roce 2017. Od té doby si je sokoli pravidelně prohlížejí, zatím se v nich však neusídlili. V areálu elektrárny již zato hnízdí několik párů poštolek, podle ornitologa Václava Berana ze společnosti Alka Wildlife si s nimi však sokoli nebudou překážet: „Sokoli se pohybují ve vyšší výšce než poštolky. K hnízdění potřebují klidné místo, kam se nedostane člověk. Oproti tomu poštolky využívají spíše dutiny na rozmanitých stavbách, například větrací šachty, průduchy na půdy, výklenky či římsy.“

Operace „Stelivo“ začala hned po obědě přípravou lezecké výstroje. Kolem druhé hodiny pak hasiči zahájili vlastní výstup na komín. Do výšky 160 metrů museli lezci zdolat přes 600 příček žebříku a život jim znepříjemňovala zima a hustá mlha. Výstup a instalace steliva tak zabraly více než dvě hodiny. „Keramzit jsme si rozdělili do dvou břemen, která je pak jednodušší vytáhnout pomocí kladky a provazu na jednotlivé ochozy,“ sdělil jeden z lezců Michal Rambousek.

Že stavba obydlí pro dravce v elektrárnách je trendem poslední doby, to potvrzuje i další energetický zdroj z portfolia skupiny Sev.en Energy. Budku pro sokoli mají i na komíně v Elektrárně Počerady. Shodou okolností tam právě včera souběžně s výměnou steliva ve Chvaleticích instalovali fotopasti.

Sokol stěhovavý je v ČR velmi vzácný, patří mezi kriticky ohrožené druhy. Je to druh hnízdící na skalách, ale vzhledem k rostoucímu lidskému tlaku na přirozené biotopy se přizpůsobuje i dalším hnízdním možnostem. Ve snaze pomoci sokolům jsou právě v některých průmyslových objektech vyvěšovány speciální budky. Díky tomu populace sokolů u nás roste. Nyní již v ČR hnízdí pravidelně přes 100 párů.


Kontext

Skupina Sev.en Energy je významným hráčem na energetickém trhu v České republice. Portfolio Skupiny zahrnuje v ČR elektrárny Chvaletice a Počerady, teplárnu Kladno a teplárnu Zlín a dva severočeské hnědouhelné lomy. V zahraničí vlastní Skupina plynové a uhelné elektrárny ve Velké Británii a Austrálii. V USA má 100% podíl v americké těžební společnosti Blackhawk Mining a 17,1% podíl ve společnosti Corsa Coal Corp. Obě tyto firmy jsou významnými producenty metalurgického uhlí pro výrobu oceli. S energií Skupina obchoduje na propojeném evropském trhu.

Elektrárna Chvaletice a.s. je jedním z největších výrobců elektřiny v ČR. Díky strategické poloze pouhých 30 km od geografického středu ČR je energetickým srdcem východních Čech. V současnosti je také jedinou elektrárnou v regionu, která má certifikaci na vyrovnávání výkyvů v síti, obnovení dodávek po rozpadu sítě i tzv. ostrovní provoz. Zůstává tedy významnou bezpečnostní a stabilizační součástí české elektrizační soustavy. V současnosti realizuje jednu z největších soukromých ekologických investic v Česku, která přinese nejvýznamnější snížení emisí od 90. let a splnění nových evropských limitů. Roční výroba elektřiny se běžně pohybuje na úrovni kolem 4 TWh. Společnost patří k nejvýznamnějším zaměstnavatelům v regionu.

 


 

Kontakt:

Petr Dušek
mediální zástupce Sev.en EC
GSM: +420 725 727 037
e-mail

Gabriela Sáričková Benešová
mluvčí skupiny Sev.en Energy
GSM: +420 725 327 758
e-mail

www.7energy.com
www.7procistyvzduch.cz

 


> SKUPINA SEV.EN ČESKÁ ENERGIE
Energie a teplo



Engineering
Obchod s komoditami
Těžba


Rekultivace
Podpůrné služby



Záchranářské služby